Episcopul Filaret a liturghisit în a treia Duminică a Postului Mare, la Catedrala Mitropolitană din Chișinău
În a III-a Duminică din Postul Mare, numită și Duminica Sfintei Cruci, Preasfințitul Filaret a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană “Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău.
În această Duminică, Biserica Ortodoxă scoate Sfânta Cruce spre închinare în mijlocul bisericii. Crucea are rolul de a întări credincioșii în efortul postirii, amintindu-le că urmarea lui Hristos implică purtarea crucii cu răbdare. Crucea este împodobită cu flori, simbolizând biruința asupra păcatului și învierea. Prin cinstirea ei, creștinii primesc har și întărire duhovnicească pentru a continua drumul postului spre Înviere.
La Sfânta Liturghie a fost citită Evanghelia de la Marcu 8:34-9:1 care conține un mesaj fundamental al creștinismului ortodox: chemarea la urmarea lui Hristos prin lepădarea de sine, luarea crucii și mărturisirea credinței. Mântuitorul spune: „Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze” (Marcu 8:34), subliniind necesitatea jertfirii propriei voințe pentru a dobândi viața veșnică. Biserica ne învață că lepădarea de sine nu înseamnă negarea propriei identități, ci renunțarea la patimi și egoism, pentru a trăi în armonie cu voia lui Dumnezeu. Luarea crucii simbolizează acceptarea încercărilor cu răbdare și credință. În continuare, Hristos avertizează că cine se rușinează de El și de Evanghelie va fi lepădat la Judecată (Marcu 8:38), îndemnând credincioșii la mărturisirea curajoasă a credinței.
Capitolul se încheie cu promisiunea că unii dintre cei prezenți vor vedea Împărăția lui Dumnezeu venind cu putere (Marcu 9:1), interpretată în Ortodoxie ca o referire la Schimbarea la Față sau la venirea Duhului Sfânt la Cincizecime, întărind credința ucenicilor în slava lui Hristos.
13:06, duminică, 23 martie, 2025